Monday, October 22, 2012

Devjat žiznei Nestora Mahno


В семнадцать лет Нестор Махно был осужден на 20 лет тюрьмы за участие в грабежах и убийствах. В феврале 17-го его освободит и привлечет к себе революция. Тюремный и боевой опыт анархиста Махно сделали его востребованным тем бурным временем.

Беспощадная партизанская война за свободу от любой власти и насилия превратили батьку Махно в серьезного и опасного противника для всех воюющих сторон: немцев, петлюровцев, белых и красных. Война принесет Махно славу, любовь и друзей, откроет возможности безграничной власти и заставит его сделать окончательный выбор в жизни…


Alguses oli film selline tavaline. Ei midagi erilist. No röövisid natuke, no kaklesid natuke. Mõned lasti maha ja mõned pandi vangi. Aga kui Mahno oli vangis istudes poliitvangide juures haridust saanud, amnestiaga koju pääses ja hakkas anarhiavabariiki looma, siis läks huvitavaks.

Vaadates kummitas kogu aeg mõte - kui palju selles tõtt on, kui täpselt on ajalugu järgitud? Tundub, et lugu on üldjoontes üsna tõepärane. Igatahes tuleb alati neid revolutsiooniaegseid/järgseid filme vaadates masekas peale. Polnud ju see tsaari-Venemaa mingi ideaalriik, aga see, mis pärast tuli, sai veel hullem. Enne ju kõik toimis, olid olemas tööstus ja põllumajandus, kord oli majas ja tänavad puhtad. Siis aga pääsesid võimu ligi töölised ja talupojad, no ja muidugi lagastasid kõik ära.

Kahjuks ei saanud päris kõigest aru. No tee, mis tahad, ei saa ukraina keelest päris 100%-liselt aru. Ja seda ukraina keelt oli väga palju, võiks lausa öelda, et enamus ajast.

Segased ajad. Kõik võitlesid kõigiga - punased ja rohelised, mustad ja valged, olid seal juutide rood, saksa kolonistid ja eestlaste pataljon (Neile mahnolased armu ei andnud. Kui kohalikel vägedel tapeti vaid komandörid ja ülejäänutele anti armu, siis eestlased lasti maha viimase meheni). Lisaks veel Petljura, Wrangel, Trotski, Kamenev ja Frunze... Igatahes, kuni kõik omavahel jagelesid ja kaklesid, tulid punased ja võtsid võimu endale. Ja oligi Ukraina omadega pees.

Algul tahtsin panna 5/10, lõpuks läks nii heaks, et tuleb siiski ära 8/10.

PS. Peaosas tegi suurepärase soorituse Pavel Derevjanko. Samuti läks iga seeriaga üha paremaks ja paremaks. Ja see "Mahno pilk", mille eest inimesed olevat põgenenud, see tuli tal suurepäraselt välja.

No comments:

Post a Comment