Monday, October 22, 2012

Žizn i prikljutšenija Miški Japontšika

Мишка Японец (Мойша Винницкий, прототип Бени Крика из «Одесских рассказов» Бабеля) – не просто обычный налетчик с одесским колоритом. Стать королем воров, держать в страхе весь город, и одновременно быть народным любимцем мог только человек неординарный. Его популярность колоссальна - в нем видят «Робин Гуда», который радеет за народ, он утверждает свой «кодекс налетчика» - бедняков не грабить, не трогать врачей, юристов, артистов. Его налеты становятся все более артистичными и остроумными, это маленькие спектакли. Миша расчетлив, рационален, но у него широкая душа: он закатывает пиры для всей Молдаванки, снабжает деньгами безработных грузчиков, помогает деньгами и продуктами молодоженам, сиротам, бездомным и даже семьям жертв бандитских налетов. Он пробыл Королем всего три года – с 1917 по 1919-й. Это были три самые яркие года из жизни Япончика, переполненные событиями, на которые у других не хватило бы целой жизни...


Jällegi üks Ukrainamaa röövel-rahvalemmik, kes viimasel ajal filmi sisse on pandud. Mina olen neid nüüdseks kolm ära näinud - Kotovski (sellest ma pole vist kirjutanud), Mahno ja nüüd siis Japontšik. Kõik kolm alustasid tavaliste tänavapoiste, taskuvaraste või röövlitena ja läksid suuremaks kasvades üle tõsisemate kuritegude peale. Kõik kolm "röövisid rikkaid ja jagasid vaestele", pälvides seega rahva lugupidamise ja poolehoiu. Edasi tuli semmimine erinevate jõududega, küll punaste, küll valgetega, küll muudega ja lõpuks surm punaste abil või punaste tõttu.

Film oli jällegi hea. Miskipärast tulevad slaavlastel Odessas toimuvad filmid väga hästi välja. Eks muidugi linn mängib ka kaasa ja need tagahoovid, kus elu keeb, kus toimubki kogu elanike elutegevus peale magamise, see odessiitide eriline keel ja vahetu suhtlemine.

Suure osa filmist moodustasid laulud ja tantsud Odessa ööklubis-bordellis. Osaliselt vene keeles, osaliselt juudi keeles, mõnikord muus keeles. Hea muusika.

Ja muidugi on jälle tsaariajal kõik ilus ja puhas ja korras ja siis tulevad bolševikud ning kukuvad lagastama. Enam ei koristata ega töötata, algab nälg ja röövimine. Kole värk.
Panen 8/10.

No comments:

Post a Comment